7x najaar aan de Belgische kust

Vandaag begint de herfst officieel. En da’s hier toch altijd met gemengde gevoelens. Ook al kan het erg gezellig zijn om de lange winteravonden door te brengen onder een dekentje voor het haardvuur, ik verkies de vele buitenactiviteiten tijdens de zomermaanden.

Ik troost me met de gedachte dat we minder van 100 dagen van Kerst verwijderd zijn en dat het daarna alweer bijna lente is :) En ik probeer ook tijdens de herst- en wintermaanden vanalles te ondernemen. En dat moeten niet altijd verre reizen te zijn.

Enkele tips voor najaarsactiviteiten aan onze Belgische kust:

Navigo Koksijde

Staat dit najaar op mijn persoonlijk verlanglijstje wegens er nog nooit geweest en heel benieuwd. Dit nationaal visserijmuseum is nog tot 22 november de plek waar de grootste oester van de wereld kan bewonderen in de expo Oesterpassie. Het museum toont verder de geschiedenis van onze visserij, laat ons kennismaken met het Noordzeeleven in diverse aquaria en leert ons Morse-berichten versturen.

Alle info op Navigo

Duinbossen De Haan

Vorige zondag trok ik naar de Duinbossen in De Haan. De eerste natuurloop van Vlaanderen werd er zopas geopend. Vol goede moed vertrok ik, trail running schoenen aan, voor een loopje in de gietende regen. Er zijn twee lussen: eentje van iets meer dan 2 km en eentje van iets meer dan 4 km. Beide lussen kunnen ook gecombineerd worden voor wie graag wat verder loopt.

Ik was blij verrast door de mooie omgeving. Ook niet-lopers kunnen er hun hartje ophalen en genieten van de vele (wandel)paden. Het hele jaar door een toplocatie maar zeg nu zelf, wat is meer herfst dan een wandeling in het bos?

Spiekpietjes in Fort Napoleon, Oostende

Ik ben helemaal fan van het concept van de spiekpietjes. Vergelijk het een beetje met de elfjes van de kerstman. De spiekpietjes komen vanaf eind oktober naar Fort Napoleon in Oostende. Mijn metekindjes vallen helaas buiten de doelgroep maar ik weet zeker dat BFF M en Z wel mee zullen willen gaan met hun kroost :)
BTW M en Z, this counts as an invitation!

Uitwaaien langs het strand + pannenkoek

In de herfst is het strand weer van ons :-) De strandcabines gaan stilaan weer in winterberging maar dat betekent niet dat we het strand links laten liggen. Integendeel! Met een warme jas aan is het heerlijk vertoeven op het strand. Kilometers wandelen met je haren in de wind, I love it. En met wat geluk is er een leuk najaarzonnetje en kan de jas zelfs uit!

Om het helemaal af te maken, sluiten we de namiddag af met een wafel of een pannenkoek. Leuke adresjes: ’t Fietskotje in Bredene, Paradiso in Middelkerke, Brasserie Albert (Thermae Palace),…

Billenkarren op de zeedijk

Eerlijk gezegd vind ik billenkarren echt iets voor buiten het hoogseizoen. Met de go-cart rijden is echt iets voor jong en oud! Een stevige work-out, gegarandeerd veel plezier en een toffe activiteit om met de vrienden of de familie te doen.

Zeehonden spotten in Koksijde

In Koksijde, ter hoogte van Ster der Zee kan je, met een beetje geluk, zeehonden spotten.
Wat advies voor de zeehondenspotters aan onze Belgische kust: verstoor de dieren niet als ze even aan het uitrusten zijn. Hou honden aan de leiband en kom niet te dicht (hou minstens 15 meter afstand!). En geniet van dit stukje wildlife. Want echt, wat een geluk dat je ze ziet!

Zeehonden komen af en toe even aan land om uit te rusten en vitamine D op te doen. Perfect normaal! Vaak zie je ze dan als een banaan opgekruld van het zonnetje genieten. Jaag ze dus zeker niet terug in het water!

Verse garnalen

Garnalen zijn op hun best in het najaar. Sluit je herstwandeling dus af aan de vistrap en koop verse garnalen. Reken per persoon op 250-300 gram ongepelde garnalen. Garnalen pellen is een kunst. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er geen krak in ben, ondanks verschillende pogingen om de techniek onder de knie te krijgen.

Kan jij goed garnalen pellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *