Bakoe, een verrassende citytrip

Bakoe, stad van de wind, in Azerbeidzjan, land van het vuur. Het is niet meteen een voor de hand liggende citytripbestemming, er is amper info over deze bestemming te vinden. En toch ben ik ervan overtuigd dat deze stad de rijzende ster aan het citytrip-firmament is.

Wat moet je weten voor je naar Bakoe vertrekt?

  • Je hebt een internationale reispas en een visum nodig. Voor dat visum heb je twee pasfoto’s nodig.
  • 95% van de inwoners van Bakoe is islamitisch maar slechts weinigen zijn ook praktiserend. Een sjaal meenemen om je schouders te bedekken is altijd een goed idee maar je kan er gerust Westers gekleed over straat. Staren doen de mannen sowieso.
  • Opletten op straat! Azerbeidzjan telt jaarlijks heel wat verkeersdoden.
  • De lift nemen in het hotel (of in een ander gebouw)? Weet dan dat 1 de begane grond is.

Bezienswaardigheden in Bakoe

De Oude Stad

Baku 2015 (3)

De Oude Stad is een must visit als je graag wat cultuur opsnuift en de geschiedenis van het land wil leren kennen. Het staat dan ook niet voor niks geregistreerd als UNESCO Werelderfgoed. De lokale instanties doen hard hun best om de Oude Stad in de oude glorie te herstellen. In de Oude Stad is de Maiden Tower zeker een bezoekje waard.

Mountains of Fire  en De Heilige Vuurtempel

Mountains of Fire: Yanar Dag

Ik kan het niet helpen maar ik had tijdens de reis heel vaak een Reizen Waes-gevoel. Niet dat we in een spookstad terecht kwamen zoals Tom Waes in Turkmenistan maar toch. Ik vroeg me constant af of het echt was wat we zagen en bezochten.

Bij de Mountains of Fire was dit zeker zo. De gids wilde ons dit per se tonen, ook al zaten we achter op schema. Dit speciale natuurfenomeen ligt een dertigtal km uit de stad. Door natuurlijk gas in de bodem brandt deze berg al zo lang men zich kan herinneren.

Bakoe 2015 (15)

De Heilige Vuurtempel

Net buiten het centrum van Bakoe (ongeveer 30 km), kan je de tempel van het vuur bezoeken.

Baku 2015 (13)

Deze tempel dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd op dezelfde plek waar vroeger een altaar stond en waar destijds, net als nu nog bij de Burning Mountains, natuurlijk gas voor vuur zorgde.

Heydar Aliyev Center

Vanuit de bus gezien een erg indrukwekkend gebouw. Helaas was er geen tijd om even te stoppen. Voor foto’s verwijs ik je dus door naar deze site.

Zaha Hadid ontwierp dit gebouw. Het is een congresgebouw met tentoonstellingsruimtes, restaurants, musea, bibliotheek,… In 2014 won het complex de Designs of the Year-award in de categorie architectuur.

Hiervoor moet ik dus nog eens terug naar Baku :-)

Nationale Vlagplein

Tot voor kort was dit de grootste vlag ter wereld. Indrukwekkend om zien! De vlag meet 70 op 35 meter en hangt 162 meter hoog aan de vlaggenmast.

Baku 2015 (16)

Eten

Azerbeidzjan gaat er prat op dat ze kunnen uitpakken met acht verschillende soorten steuren. Je weet wel, de vis van de kaviaar. Weet ook dat de Kaspische zee voor Baku erg vervuild is.

Brood uit de Tandir

Baku 2015 (4)

In deze oven bakken ze brood op de traditionele wijze. Het deeg wordt tegen de wand van de oven gelegd. Op YouTube zie je hoe.

Gutab

Gutab is een soort pannenkoek/wrap met spinazie en groene kruiden tussen. Lekker!

Baku 2015 (11)

Money money money

Op veel plaatsen kan je ook met dollars en euro betalen maar de nationale munteenheid is de manat. 1 manat is 100 kepik. De briefjes lijken een beetje op euro’s. Onder andere door de olieprijzen is de manat een munt die tov de euro erg schommelt. Toen wij er waren had je ongeveer 0,85 euro voor 1 manat.

Eindconclusie

Wat ik van Bakoe gezien heb, was zeker de moeite! Je merkt dat ze heel wat inspanningen leveren om hun bezienswaardigheden in de kijker te zetten. Bakoe maakt de laatste jaren een snelle evolutie door en biedt daardoor een unieke mix tussen oud en nieuw en tussen westers en oosters.

Ik maakte deze citytrip nav de Europese Spelen in Bakoe, met dank aan AG Insurance. Een uitgebreid reisverhaal vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *